030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Slapeloosheid

Meer en meer mensen slapen te weinig in onze 24-uurs maatschappij. Dit komt door (werk)belasting of een levensstijl die de slaap benadeelt. Tegenwoordig heeft één op de vier volwassenen te maken met langdurige slapeloosheid. 

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap. Ook kan het probleem ontstaan wanneer de kwaliteit van de slaap onvoldoende is. U herkent slapeloosheid aan moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen en vroeg wakker worden.

Gevolgen van slapeloosheid

Een tekort aan slaap heeft grote gevolgen voor uw gezondheid. Op korte termijn kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • Sneller geïrriteerd en prikkelbaar
  • Sneller emotioneel
  • Neerslachtig
  • Vermoeidheid
  • Geheugenproblemen
  • Darmklachten
  • Hoofdpijn
  • Verhoogde spierspanning 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig slaaptekort het risico verhoogd op een depressie. Maar ook overgewicht, suikerziekte en een afgenomen werking van het immuunsysteem behoren tot de risico’s.

Oorzaken van slapeloosheid

Lichamelijke klachten kunnen slaapverstorend zijn, zoals pijn, plasdrang of een verstopte neus. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen en zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden of zelfs een spannende film kunnen stress veroorzaken, waardoor slaapproblemen ontstaan. Dit noemen we de oorzakelijke factoren van slapeloosheid.

Instandhoudende factoren

Door een tekort aan slaap ervaart u klachten. Het gevolg is dat u niet meer alles uit uw dag kan halen. Al gauw beïnvloedt de slapeloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos, verdrietig en boos. Dit noemen we instandhoudende factoren, omdat u hier opnieuw stress door ervaart. De slapeloosheid blijft voortduren. U komt in een vicieuze cirkel terecht die u zelf niet meer kunt doorbreken.

De oplossing

Een effectieve manier om slapeloosheid te verhelpen is de Slaapslim methode. Deze methode richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel. De methode pakt zowel de oorzakelijke als de instandhoudende factoren aan. Uitleg en praktische tips worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. 

Behandeling in ons centrum

De behandeling vindt in een van onze praktijken in Maarssen of Vleuten plaats. Indien noodzakelijk is een behandeling bij u thuis ook mogelijk. Wilt u meer informatie over fysiotherapie in ons centrum of het maken van een afspraak? Neem dan contact met ons op of schrijf je in!