030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Slapeloosheid

Meer en meer mensen slapen te weinig in onze 24-uurs maatschappij door (werk)belasting of een levensstijl die de slaap benadeelt. Tegenwoordig heeft een op de vier volwassenen te maken met langdurige slapeloosheid. 

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de kwaliteit van de slaap onvoldoende is. U herkent slapeloosheid aan moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen en vroeg wakker worden.

Gevolgen van slapeloosheid

Een tekort aan slaap heeft grote gevolgen voor uw gezondheid. Op korte termijn kunnen de volgende klachten voorkomen

  • Sneller geïrriteerd en prikkelbaar
  • Sneller emotioneel
  • Neerslachtig
  • Vermoeidheid
  • Geheugenproblemen
  • Darmklachten
  • Hoofdpijn
  • Verhoogde spierspanning 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig slaaptekort het risico verhoogd op een depressie, overgewicht en suikerziekte en een afgenomen werking van het immuunsysteem.

Oorzaken van slapeloosheid

Lichamelijke klachten kunnen slaap verstorend zijn, zoals pijn, plasdrang of een verstopte neus. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen en zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden of zelfs een spannende film kunnen stress veroorzaken, waardoor slaapproblemen ontstaan. Dit noemen we de oorzakelijke factoren van slapeloosheid.

 Instandhoudende factoren

Door een tekort aan slaap ervaart u klachten en kunt u niet meer alles uit uw dag halen. Al gauw beïnvloedt de slapeloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos, verdrietig en boos. Dit noemen we instandhoudende factoren, omdat u hier opnieuw stress door ervaart. De slapeloosheid blijft voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.

Een effectieve manier om slapeloosheid te verhelpen is de Slaapslim methode. Deze methode richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel door zowel de oorzakelijke als de instandhoudende factoren aan te pakken.

Uitleg en praktische tips worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. 

 U kunt zich hieraanmelden voor een consult.