030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Cerebrale parese (CP)

Cerebrale parese (CP) is een neurologische aandoening die invloed heeft op motorische vaardigheden, beweging en spierspanning. De symptomen en ernst verschillen per persoon.

Cerebrale parese

Cerebrale parese (CP) is een groep van neurologische aandoeningen die gepaard gaan met motorische beperkingen. De aandoening ontstaat als gevolg van schade of verstoring van de ontwikkeling van de hersenen die optreedt vóór, tijdens of kort na de geboorte.
De mate van beperkingen die kinderen met CP ervaren, varieert sterk. De meeste kinderen met CP hebben spiervermoeidheid, verminderde spierkracht, ongecoördineerde of onnauwkeurige bewegingen, gebrek aan balans en coördinatie. Sommige kinderen met CP hebben ook slechte reflexen, verminderde gevoeligheid voor warmte en kou, of een verminderd vermogen om licht en donker te detecteren.

Hoe kunnen wij u helpen?

Fysiotherapie is een veelgebruikte therapie voor kinderen met CP. Fysiotherapie helpt om spieren en gewrichten soepeler te maken, waardoor het kind een betere motoriek kan hebben. Het kan ook helpen om mobiliteit te verbeteren en dagelijkse activiteiten gemakkelijker te maken. Daarnaast is het trainen en onderhouden van algehele kracht en conditie belangrijk om dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uit te kunnen blijven voeren.