030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Dwarslaesie

Dwarslaesie is een aandoening waarbij de verbinding tussen de hersenen en het ruggenmerg wordt verbroken, waardoor er spierzwakte en verminderde bewegingsvaardigheid ontstaat.

Een dwarslaesie is een neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door een verwonding of ziekte die leidt tot beschadiging van het ruggenmerg. Bij een dwarslaesie worden de zenuwbanen verbroken die de hersenen verbinden met de rest van het lichaam, waardoor de controle over bepaalde spieren en bewegingen verloren gaat. De ernst van de verlamming hangt af van de locatie en de ernst van de verwonding.
Symptomen van dwarslaesie kunnen onder meer zijn: verlies van gevoel in bepaalde delen van het lichaam, verlies van controle over bepaalde spieren, verminderde bewegingsmogelijkheden, verminderde coördinatie, verlies van controle over organen zoals de blaas en de darmen, incontinentie, verlies van sensibiliteit, verminderde gevoeligheid voor temperatuur, verlies van controle over spraak, moeite met slikken en ademhalen, pijn of een brandend gevoel in bepaalde delen van het lichaam.

De behandeling van dwarslaesie is afhankelijk van de ernst van de verlamming. Er zijn verschillende fysiotherapeutische technieken en technologieën beschikbaar om mensen met dwarslaesie te helpen hun mobiliteit te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Er zijn ook verschillende medische en chirurgische behandelingen beschikbaar om de symptomen van de aandoening te verlichten.
Tijdens de fysiotherapie richten wij ons vooral op optimale participatie door middel van intensieve trainingstherapie afgestemd op persoonlijke doelen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Dwarslaesie is een aandoening waarbij het ruggenmerg beschadigd is. Het wordt veroorzaakt door trauma, aangeboren afwijkingen, infecties of aandoeningen als multiple sclerose. Behandeling van dwarslaesie is gericht op het verminderen van symptomen, het verbeteren van de mobiliteit en het verbeteren van het algemene welzijn van de patiënt.
Een behandeling voor dwarslaesie begint met het identificeren van de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak bekend is, kan een arts de juiste behandeling voorschrijven.
Voor patiënten met dwarslaesie kan fysiotherapie worden voorgeschreven om spieren te versterken en mobiliteit te verbeteren. Een aangepaste rolstoel kan worden voorgeschreven om de mobiliteit te verbeteren.
Een arts kan ook orale medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten, zoals pijnstillers, ontstekingsremmers of antidepressiva.

In sommige gevallen kan chirurgie worden overwogen om de mobiliteit te verbeteren. Chirurgische behandelingen kunnen bestaan uit het toevoegen of verwijderen van weefsel, het versterken van het ruggenmerg of het vervangen van beschadigde weefsels.
Het kan ook nodig zijn om neurologische behandelingen te volgen, zoals massage, elektrotherapie en spraaktherapie.
Omdat dwarslaesie vaak gepaard gaat met psychologische problemen, kan psychotherapie worden voorgeschreven.
Het laatste belangrijke onderdeel van de behandeling is het aanpassen van de levensstijl om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Patiënten kunnen worden aangemoedigd om een gezond dieet te volgen, voldoende te slapen, stress te verminderen, lichaamsbeweging te doen en gezonde relaties te onderhouden.

In sommige gevallen zijn medicijnen, chirurgie en therapie nodig om de symptomen te verminderen, maar het is belangrijk om te onthouden dat elke behandeling voor iedereen anders is. Het is belangrijk om met een arts te praten om te bepalen wat voor u het meest geschikt is.