030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Orthopedische revalidatie

Orthopedie houdt zich bezig met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat hieronder vallen de botten, gewrichten en spieren. Orthopedische revalidatie richt zich op het verminderen van pijn, verbeteren van beweeglijkheid, belastbaarheid, coördinatie, uithoudingsvermogen en vergroten van spierkracht.

Indicaties

De reden dat u doorverwezen bent kan zijn ter voorbereiding op een operatie, revalidatie na een operatie of om een operatie te voorkomen.

 • Better-in-Better-out
  U heeft het advies gekregen om vóór een geplande operatie te gaan trainen onder begeleiding bij de fysiotherapeut. De doelen zijn dan gericht om conditioneel zo optimaal mogelijk de operatie in gaan waardoor uw herstel vlotter verloopt. En we nemen de adviezen alvast met u door; denk bv aan omgang met krukken of lopen zonder overbelasting van het te opereren gewricht.

 • Na de operatie
  Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode te starten met het herwinnen van beweeglijkheid en stabiliteit op een verantwoorde manier en activiteiten van het dagelijks leven aangepast uit te voeren.

 

 • (Nog) geen operatie
  Het is belangrijk dat wij uw klachten goed in kaart brengen en specifiek gaan trainen, zodat u weer optimaal kunt functioneren om een operatie uit te stellen of te voorkomen.

  Onze werkwijze

  Onze gespecialiseerde orthopedie-fysiotherapeuten volgen regelmatig bijscholing om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten en behandelmethoden. Zij zijn uw casemanagers*.

  De casemanager is uw eerste contact en verzorgt de intake en het lichamelijk onderzoek, om daarna samen met u de mogelijkheden bespreken en het behandelplan met evaluatiemomenten vast te stellen. De casemanager overlegt indien nodig met uw behandelend orthopeed of orthopedische chirurg. Zo waarborgen we de kwaliteit en werken we volgens de laatste inzichten aan uw herstel.

  Als u meerdere keren in de week komt oefenen en trainen, komt de begeleiding in handen van een fysiotherapeut die volgens het opgestelde plan werkt. Hierdoor kunt u op het tijdstip terecht dat u het beste uitkomt. De casemanager blijft op de achtergrond betrokken bij uw herstel. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op en vraag naar Robin, Willemijn of Leonie.

  *Naast gerichte bijscholingen zijn de casemanagers ook betrokken bij projecten in de regio zoals het 1,5 lijns-spreekuur, gericht op verbetering van de artrose-zorg. Hierdoor hebben wij niet alleen contact met artsen en beleidsmakers maar ook met Zorgbelang Nederland en de Patiënt-coördinator Artrose. Indien gewenst kunnen wij u in contact brengen met de Patiënt Coördinator.

  Met ingang van medio 2021 behandelen we ook via een Zorg1 programma, meer informatie hierover vindt u hier.

  Vergoeding

  Indien u aanvullend verzekerd bent wordt uw revalidatie na een operatie voor de eerste 20 zittingen vergoedt uit de aanvullende polis. Wanneer u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd bent, komen de eerste 20 zittingen voor uw eigen rekening. Zie ook onze Tarieven.

  Bij bepaalde indicaties wordt er na 20 zittingen vergoed vanuit de basis verzekering.

  Heup- of knieartrose kent een vergoeding van 12 zittingen uit de basispolis.

  Bij aanspraak op de basispolis heeft u altijd eerst nog uw eigen risico te betalen.