030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Trainen voor de operatie

‘Je herstel begint vóór de operatie!”

Hoe fitter je bent, des te beter zal je herstellen na de operatie.
Dit wordt keer op keer bewezen door verschillende onderzoeken; de ligduur en de kans op eventuele complicaties na de operatie nemen tot 10% af en je herstel en welbevinden zijn weer sneller op peil.

Wat komt er allemaal kijken bij een goede voorbereiding op je operatie?

 

 

Bron: Martiniziekenhuis

Vóór de operatie

Voeding: blijf op gewicht en eet gevarieerd. Neem daarnaast minimaal 3 melkproducten of vervangende producten per dag. Geef extra aandacht aan eiwitten uit zuivel, vlees, vis en noten. Dit is goed voor de spieropbouw. Zo nodig kunnen we je doorverwijzen naar de diëtiste.

 • Leefstijl: rook 2-4 weken voor de operatie niet en gebruik geen alcohol en drugs. Indien nodig kan dit met ondersteuning.
 • Beweging: beweeg dagelijks minimaal 1 uur voor een zo optimaal mogelijke conditie en spierkracht.
 • Ook wanneer je nog maar kort de tijd hebt voor je operatie, maak dan een afspraak met de fysiotherapeut en we kijken precies wat jij nodig hebt, voor nu maar ook al voor ná de operatie waardoor je met meer zelfvertrouwen naar het ziekenhuis kunt gaan. Te denken valt aan
 • Het trainen van het uithoudingsvermogen, kracht en balans.
 • Inschatten welke functies mogelijk minder goed zullen zijn na de operatie en hoe dit dan te compenseren.
 • Oefenen van het komen van lig naar zit naar stand en terug, omdraaien in bed
 • Ademhalen en hoesten met een buikwond.
 • Oefeningen voor op bed als het nog niet zo goed gaat.
 • Het oefenen met krukken lopen, ook op de trap.

Mentale ondersteuning Wat zijn je overtuigingen over je ziekte en herstel, wat zijn helpende gedachten en welke helpen je niet? Hoe denk je over pijn(stilling) en herstelvermogen van je lichaam? Met welke vragen zit je? Mogelijk kunnen we je helpen of doorverwijzen. Wat weet je over pijn? Kijk eens naar dit filmpje over pijn.

Ná de operatie

 • Voeding: goede voeding is belangrijk voor jouw herstel en spierkracht. Melkproducten helpen bijvoorbeeld de spierkracht te behouden, lijnzaad helpt jouw stoelgang sneller op gang. Eet vaker kleinere porties verdeeld over de dag. Eet aan tafel voor een betere houding. Drink voldoende, zeker als je sterkere pijnstilling neemt.
 • Beweging: probeer regelmatig een stukje te lopen en weer rust te nemen. Het aantal uren uit bed hoeft niet aaneengesloten te zijn. Loop met je bezoek naar de uitgang als het lukt.
 • Leefstijl: Doe zoveel mogelijk zelf. Trek de pyjama uit en doe makkelijke kleding en schoenen aan. Maar neem ook voldoende rust, zodat je lichaam kan herstellen. Oordopjes en een oogmasker in het ziekenhuis zijn geen overbodige luxe!

Thuis verder herstellen

 • Voeding: eet gezond en gevarieerd.
 • Beweging: blijf actief maar forceer niets. Luister goed naar jouw lichaam. Til tot 6 weken na de operatie niet te zwaar. Bezoek je fysiotherapeut of ergotherapeut als je vragen hebt over houding en beweging, aanpassingen thuis, en het voorkomen overbelasting als het toch anders gaat als je verwacht.
 • Leefstijl: houd het stoppen met roken en drugs vol, alcohol drink je met mate.

Vergoeding

Prehabilitatie wordt nog niet standaard vergoed door de zorgverzekeringen. Eventuele mogelijkheden zijn:

 1. Vragen om coulance bij je zorgverzekering, dit dien je dan schriftelijk te laten bevestigen,
 2. Via projectfinanciering in het ziekenhuis of
 3. Zittingen fysiotherapie in de aanvullende verzekering.

Ervaring

“Hierbij een update van mij na mijn buikoperatie van 2,5 week geleden. De operatie is geslaagd, maar zoals verwacht is het een zware periode daarna. Na 10 dagen mocht ik naar huis en dat is best vlot. De artsen waren tevreden hoe ik herstelde. Thuis is het dan weer confronterend wat ik allemaal niet kan, maar elke dag bouw ik wat op. Jouw fysio programma vooraf heeft me zeker geholpen om toch aardig soepel uit mijn bed te komen. Na 3 dagen ben ik voor het eerst gaan staan en het lukte me om mijn bed uit te komen zoals we geoefend hadden, ook met het infuus en met inachtneming van mijn wonden! Daarna heb ik elke dag opgebouwd met stukjes buiten wandelen en oefenen met zitten. Misschien kan ik daarna het een en ander oppakken, maar dat zal ik je laten weten. Doe iedereen in de trainingsgroep de groeten!”

Meer lezen? Ga naar https://letterleven.nl/trainen-voor-een-operatie/