030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Zorgprogramma Artrose heup of knie

Vanuit de Stichting Vleuten, het samenwerkingsverband tussen de huisartspraktijken Drost, Puntenburg, Bronkhorst en van der Willigen, Centrum voor Fysiotherapie & Manuele therapie, Alphega Apotheek en Dietistenpraktijk Harkema & van Dijk is het zorgprogramma  ‘’Artrose’’ ontwikkeld.

 

Artrose in heup of knie? Daar is wel wat aan te doen!

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit; het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen.

Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Ook kunnen zenuwen bekneld raken, dat pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaakt.


Links een gezond gewricht, rechts een gewricht met artrose.

Bij welke behandelaars kunt u bij artrose terecht?

 

Huisarts

Vaak is de huisarts de eerste bij wie u met uw klachten aanklopt. Meestal zal hij/zij de diagnose artrose stellen en de behandeling starten. Soms is het nodig naar een medisch specialist te gaan, zoals de reumatoloog of de orthopedisch chirurg. Voor beweegoefeningen en het verwerken van uw ziekte kunt u bij andere behandelaars terecht.

Uw huisarts heeft een goede samenwerking met andere disciplines in de buurt en zou u kunnnen doorverwijzen naar apothekers, diëtisten, fysiotherapeuten en/of ergotherapeuten.

 

De Fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding aan en geeft u alle informatie over artrose. Naar aanleiding van het fysiotherapeutisch onderzoek en uw persoonlijke doelen word samen met u een behandelplan opgesteld.

Vergoedingen:

Vanaf januari 2018 wordt fysiotherapeutische behandeling van artrose van de heup of knie vergoed uit de basispakket met 12 behandelingen per jaar.  Let wel, deze zullen eerst uit uw eigen risico moeten worden betaald mits deze nog niet op is.

 

De Diëtist

Hoewel voeding artrose niet kan voorkomen of behandelen kan een goed gewicht wél helpen bij het verminderen van de klachten en uw beweegmogelijkheden. Een diëtist kijkt samen met u of uw eetpatroon volwaardig is en of het mogelijkheden biedt om met wat kleine goed vol te houden aanpassingen het gewicht positief te beïnvloeden is. De medicijnen die bij artrose worden gegeven kunnen bijwerkingen hebben die van invloed zijn op voedingsgebied. Ook hierbij kan een diëtist u helpen. Consulten met een diëtist worden vergoed door uw basisverzekering, voor iedereen 3 behandeluren per kalenderjaar, in aanvullende verzekeringen kunnen extra uren dieetadvies zitten.

De Apotheek

Medicijnen kunnen uw pijn bij artrose verlichten, stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen afremmen. Soms volstaan eenvoudige pijnstillers. Er zijn ontstekingsremmende pijnstillers als pil en in de vorm van crèmes, die u op het pijnlijke gewricht kunt smeren. En soms kunnen injecties nodig zijn. Neem hiervoor contact op met uw huisarts of de apotheker.