030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Zorgprogramma Artrose heup of knie

Vanuit de Stichting Vleuten is het zorgprogramma ‘’Artrose’’ ontwikkeld. Stichting Vleuten is het samenwerkingsverband tussen de volgende huisartspraktijken: 

  • Drost 
  • Puntenburg
  • Bronkhorst en van der Willigen
  • Centrum voor Fysiotherapie & Manuele therapie
  • Alphega Apotheek
  • Diëtistenpraktijk Harkema & van Dijk.

Artrose in heup of knie

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit; het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen.

Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Dit wordt osteofyten genoemd. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Ook kunnen zenuwen bekneld raken. Dit veroorzaakt pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies.


Links een gezond gewricht, rechts een gewricht met artrose.

Op de website https://www.pak-artrose-aan.nl/ is veel extra informatie te vinden rondom artrose.

Bij welke behandelaars kunt u bij artrose terecht?

Behandelaars

Bij welke behandelaars kunt u terecht wanneer u last heeft van artrose.

Huisarts

Vaak is de huisarts de eerste bij wie u met uw klachten aanklopt. Meestal zal hij/zij de diagnose artrose stellen en de behandeling starten. Soms is het nodig naar een medisch specialist te gaan, zoals de reumatoloog of de orthopedisch chirurg. Voor beweegoefeningen en het verwerken van uw ziekte kunt u bij andere behandelaars terecht. Uw huisarts heeft een goede samenwerking met andere disciplines in de buurt. Hij kan u doorverwijzen naar apothekers, diëtisten, fysiotherapeuten en/of ergotherapeuten.

De Fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding aan en geeft u alle informatie over artrose. Naar aanleiding van het fysiotherapeutisch onderzoek en uw persoonlijke doelen wordt samen met u een behandelplan opgesteld.

Vergoedingen:

Vanaf januari 2018 wordt fysiotherapeutische behandeling van artrose aan de heup of knie vergoed uit het basis pakket. U heeft recht op 12 behandelingen per jaar. Let wel, deze zullen eerst uit uw eigen risico moeten worden betaald mits deze nog niet op is.

De Diëtist

Voeding kan artrose niet voorkomen of behandelen. Echter kan een goed gewicht wél helpen bij het verminderen van de klachten en uw beweegmogelijkheden. Een diëtist kijkt eerst samen met u of uw eetpatroon volwaardig is. Hierna kijkt de diëtist of het mogelijkheden biedt om met kleine, goed vol te houden, aanpassingen het gewicht positief te beïnvloeden is. 

De medicijnen die bij artrose worden gegeven kunnen bijwerkingen hebben die van invloed zijn op voedingsgebied. Ook hierbij kan een diëtist u helpen. Consulten met een diëtist worden vergoed door uw basisverzekering. Dit betekent voor iedereen 3 behandeluren per kalenderjaar. In een aanvullende verzekeringen kunnen extra uren dieetadvies zitten.

De Apotheek

Medicijnen kunnen uw pijn bij artrose verlichten, stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen afremmen. Soms volstaan eenvoudige pijnstillers. Er zijn ontstekingsremmende pijnstillers als pil en in de vorm van crèmes. Deze smeert u op het pijnlijke gewricht. En soms kunnen injecties nodig zijn. Neem hiervoor contact op met uw huisarts of de apotheker.

Behandeling van artrose aan de knie of heup in ons centrum

De behandeling van artrose vindt in één van onze praktijken in Maarssen of Vleuten plaats. Indien noodzakelijk is een behandeling bij u thuis ook mogelijk. Benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of schrijf je in!