030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Therapeutische elastische kousen

therapeutische elastische kousen

Voor het behoud van de omvang van uw been of arm, is het van belang dat er een goede voorziening komt. Ook wanneer er sprake is van midline oedeem (vochtophoping in romp of genitaliën) kunnen wij u helpen met het vinden van een passende oplossing. U kunt bij ons terecht voor allerlei drukmiddelen en wij zoeken samen met u naar de meest effectieve en prettige oplossing.

Door de gereguleerde druk die een therapeutisch elastische kous of ander middel uitoefent, kunt u klachten voorkomen, verminderen of het behaalde resultaat behouden. Tevens ondersteund en stimuleert u de stroming van vocht zodat het uitgescheiden kan worden. Zodoende voorkomt u verdere vochtophoping in het weefsel met alle gevolgen van dien.

Zie ook hier voor veel meer informatie over het aanmeten en dragen van therapeutische elastische kousen.

Aanmeten van de elastische kousen

Voor het beste resultaat dient het aanmeten voorafgegaan te worden door zwachtelen. Dit kan in ons centrum met een verwijzing oedeemfysiotherapie van uw huisarts of medisch specialist. Maar u kunt dit ook in overleg met de thuiszorg doen. Dit is een belangrijke stap.

(Wanneer u alleen voor het aanmeten iemand zoekt en niet oedeem fysiotherapeutisch behandeld werd door ons verwijzen wij graag door naar Livit Orthopedie – Utrecht of eMJe bv. eMJe komt ook gratis bij u aan huis. )

Wanneer u oedeemfysiotherapeutisch door ons behandeld bent kunt u uw kousen ook hier laten aanmeten en bestellen.

U heeft een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist met daarop vermeld de oorzaak van het oedeem en de hulpvraag. Dit is eenmalig; bij een volgende bestelling heeft u bij ons geen verwijzing meer nodig.

Vergoeding en kosten

De kosten van (het aanmeten van) de kousen / hulpmiddelen worden rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar ingediend. Zorgverzekeraars vergoeden twee paar kousen per jaar uit de basispolis. Wanneer u wenst dat wij bij u thuis komen voor het aanmeten, brengen wij ons aan-huis-tarief bij u in rekening.

Eventuele hulpmiddelen voor het aantrekken van de kousen kunnen ook in rekening worden gebracht, afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Levertijd

Confectie- en maatwerkkousen worden geleverd in respectievelijk 5 en 10 werkdagen. Bij een eerste verstrekking zullen wij u ook uitleggen hoe de kous aan te trekken en te verzorgen. Meld zo spoedig mogelijk wanneer u klachten ervaart van uw kous.

Wat u moet weten over therapeutische elastische kousen

De kousen hebben optimaal effect als ze elke dag gedragen worden.

U hoeft de kousen alleen overdag te dragen. U trekt ze ’s morgens aan en ’s avonds doet u ze weer uit. U mag er ‘s nachts niet mee gaan slapen.

Wassen van de kousen

Uw kousen moeten minstens om de twee dagen gewassen worden met een fijnwasmiddel op 30°C. U kunt ze ook met de hand wassen. Het materiaal van de kousen kan niet tegen wasverzachters. Hoe vaker de kousen gewassen worden, des te prettiger ze zitten, omdat dit de garens in goede conditie houdt.

De kousen mogen niet in de centrifuge, wasdroger, op de verwarming of in de zon gedroogd worden. U kunt ze na het wassen in een handdoek rollen om het meeste vocht te verwijderen. Vervolgens kun je ze over een rekje hangen.

Als u twee paar kousen heeft gekregen draag dan beide paren afwisselend om de twee dagen. zo slijten de kousen gelijktijdig. U kunt er dan een heel jaar mee doen. Na 12 maanden moeten de kousen vervangen worden, omdat het materiaal van de kousen slijt en de druk van de kous dan onvoldoende is.

Jeuk

De jeuk die soms ontstaat vlak nadat u uw kous uittrekt is het gevolg van het vullen van de oppervlakkige haarvaatjes. Dit verdwijnt vaak vanzelf na 10 tot 15 minuten.

Verzorging van de huid

Uw huid kan door het dragen van de kousen droger worden. U kunt de huid ‘s avonds verzorgen met een crème. Eventuele restanten ’s morgens met een washandje verwijderen want ook daar kunnen uw kousen niet goed tegen.

Aantrekken en dragen van de kousen

U moet bij het aantrekken altijd eerst de noppenboord op de juiste plaats brengen en vervolgens de rest verdelen over het been, bij voorkeur met speciale handschoentjes. Het is van belang dat u de kousen goed van de enkel naar de knie ‘wrijft’ voor een juiste drukverdeling.

HIER vindt u verschillende voorbeelden van hulpmiddelen en instructievideo’s om zelfstandig de kousen aan te trekken.

U kunt, als u last ondervindt van de noppenboord, de kous ook binnenstebuiten dragen. Kleine putjes in uw been van het noppenbord zijn overigens niet schadelijk.

U mag de bovenrand van de kousen nooit omslaan, dit geeft plaatselijk dubbele druk waardoor stuwing optreedt.

Met warm weer heeft u de kousen juist nodig. Door het warme weer zetten de bloedvaten uit en kan de oedeemvorming toenemen. Vocht in het been/de arm is ook warmer dan de kous zelf. U mag de kous ter verkoeling wel nat maken.