030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Therapeutische elastische kousen

Voor het behoud van de omvang van uw been of arm, is het van belang dat er een goede voorziening komt. Ook wanneer er sprake is van midline oedeem (vochtophoping in romp of genitaliën) kunnen wij u helpen met het vinden van een passende oplossing. U kunt bij ons terecht voor allerlei drukmiddelen en wij zoeken samen met u naar de meest effectieve en prettige oplossing.

Door de gereguleerde druk die een kous of ander middel uitoefent, kunt u klachten voorkomen, verminderen of het behaalde resultaat behouden. Tevens ondersteund en stimuleert u de stroming van vocht zodat het uitgescheiden kan worden. Zodoende voorkomt u verdere vochtophoping in het weefsel met alle gevolgen van dien.

Aanmeten
Voor het beste resultaat dient het aanmeten vooraf gegaan te worden door zwachtelen. Dit kan in ons centrum met een verwijzing oedeemfysiotherapie van uw huisarts of medisch specialist. Maar u kunt dit ook in overleg met de thuiszorg doen. Dit is een belangrijke stap. Voor het aanmeten van een therapeutisch elastische kous kunt u een afspraak maken in ons centrum. U heeft een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist met daarop vermeld de oorzaak van het oedeem en de hulpvraag. Bij de eerste afspraak dient u deze mee te nemen samen met uw verzekeringsgegevens. Dit is eenmalig, bij een herhaling heeft u bij ons geen verwijzing meer nodig.

Verstrekkingen en kosten
De kosten van (het aanmeten van) de kousen / hulpmiddelen worden rechtstreeks bij uw de zorgverzekeraar ingediend. Zorgverzekeraars vergoeden twee paar kousen per jaar uit de basispolis. Wanneer u wenst dat wij bij u thuis komen voor het aanmeten, brengen wij ons aan-huis-tarief bij u  in rekening. Zie tarievenlijst. Eventuele hulpmiddelen voor het aantrekken van de kousen kunnen ook in rekening worden gebracht, afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Levertijd
Confectie- en maatwerkkousen worden geleverd in respectievelijk 5 en 10 werkdagen. Zie ook www.fysiotek.nl. Bij een eerste verstrekking zullen wij u ook uitleggen hoe de kous aan te trekken en te verzorgen. Meld z.s.m. wanneer u klachten ervaart van uw kous.

Wat u moet weten over therapeutisch elastische kousen

De kousen hoeven alleen overdag gedragen te worden. U trekt ze ’s morgens aan en ’s avonds doet u ze weer uit. U mag er niet mee gaan slapen.

De kousen hebben optimaal effect als ze elke dag gedragen worden.

Uw kousen moeten minstens om de twee dagen gewassen worden met een fijnwasmiddel op 30°C of op de hand. Het materiaal van de kousen kan niet tegen wasverzachters. Hoe vaker de kousen gewassen worden, des te prettiger ze zitten, omdat dit de garens in goede conditie houdt.

De kousen mogen niet in de wasdroger, op de verwarming of in de zon gedroogd worden. U kunt ze na het wassen in een handdoek rollen om het meeste vocht te verwijderen en over een rekje hangen.

Als u twee paar kousen heeft gekregen, draag dan beide paren (afwisselend om de twee dagen), zodat de kousen gelijktijdig slijten. U kunt er dan een heel jaar mee doen.

Na 12 maanden moeten de kousen vervangen worden, omdat het materiaal van de kousen slijt en de druk van de kous dan onvoldoende is.

De jeuk die soms ontstaat vlak nadat u uw kous uittrekt is het gevolg van het vullen van de oppervlakkige haarvaatjes. Dit verdwijnt vaak vanzelf na 10 tot 15 minuten.

Uw huid kan door het dragen van de kousen droger worden. U kunt de huid ‘s avonds verzorgen met een crème. Eventuele restanten ’s ochtends met een washandje verwijderen want ook daar kunnen uw kousen niet goed tegen.

U moet bij het aantrekken altijd eerst de noppenboord op de juiste plaats brengen en vervolgens de rest verdelen over het been, bij voorkeur met speciale handschoentjes. Van belang is dat u de kousen dan goed van de enkel naar de knie ‘wrijft’ voor een juiste drukverdeling.

U kunt, als u last ondervindt van de noppenboord, de kous ook binnenste buiten dragen. Kleine putjes van het noppenbord zijn overigens niet schadelijk.

U mag de bovenrand van de kousen nooit omslaan, dit geeft plaatselijk dubbele druk waardoor stuwing optreedt.

Met warm weer heeft u de kousen juist nodig. Door het warme weer zetten de bloedvaten uit en kan de oedeemvorming toenemen. Vocht in het been/de arm is ook warmer dan de kous zelf. U mag de kous ter verkoeling wel nat maken.