030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Claudicatio Intermittens (CI)

Claudicatio Intermittens is slagaderverkalking (atherosclerose). Atherosclerose kan optreden van of naar de slagaders van de benen. Dit betekent een ernstige vernauwing van de aderen in de benen en wordt ook wel etalagebenen genoemd. 

De gevolgen zijn dat een zuurstoftekort optreed in de spieren in relatie tot inspanning. Bijvoorbeeld tijdens het lopen. De lokalisatie kan voorkomen in de kuit, bovenbeen, heup en/of lage rug. Deze klachten kunnen eenzijdig of beiderzijds voorkomen.

Klachten bij Claudicatio Intermittens

Wanneer u last hebt van verkalking van de aderen in uw benen kunt u de volgende klachten ervaren:

  • Pijn
  • Kramp
  • Vermoeidheid
  • Beperkte loopafstand

Wat zijn uw behandelmogelijkheden?

U kunt de volgende stappen ondernemen om etalagebenen tegen te gaan:

  • Consultatie van de huisarts en eventueel de vaatchirurg
  • Medicatie
  • Chirurgische interventie
  • Fysiotherapie

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen

Uit recente (inter)nationale onderzoeken blijkt, dat de kwaliteit van het leven significant kan verbeteren door looptraining bij fysiotherapiepraktijken. Deze praktijken dienen gekwalificeerd te zijn middels opleiding en tevens aangesloten te zijn bij een netwerk. Een fysiotherapeut helpt bij het opstellen van een looptraining.

Wat is looptraining?

Spieren hebben zuurstof nodig. Mensen met etalagebenen die last hebben van vernauwing in de slagaders hebben extra zuurstof nodig in het betreffende spiergebied. Met looptraining kunt u uw conditie verbeteren. Ook kunt u de kwaliteit van bewegen aanpassen door geprotocolleerde stappen. 

Wat kunt u zelf doen?

Al kunnen de klachten vervelend zijn, ernstig hoeft het niet te zijn. Wel kunt u, indien van toepassing, stoppen met roken, afvallen en een juiste hoeveelheid beweging aanwenden.

Wilt u meer weten over Claudicatio Intermittens? Neem dan direct contact op.