030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

COPD Revalidatie

copd revalidatie

De afkorting COPD komt uit het Engels en staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’. COPD is verzamelnaam voor longproblemen bekend als chronische bronchitis en emfyseem.

Revalidatie bij COPD

Wij verzorgen COPD revalidatie in onze praktijk. De collega’s die dit verzorgen zijn allen aangesloten bij het COPD-netwerk Utrecht.

Wat kunnen uw klachten zijn

U kunt de volgende klachten ervaren:

 • Hoesten en opgeven van slijm.
 • Ademen gaat vaak gepaard met piepen en brommen.
 • Sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning zoals traplopen.
 • Verkoudheden en andere luchtweginfecties geven bij u meer klachten en gaan minder snel over.

Wat doet fysiotherapie voor u

 • Conditietraining: bij verlaagde inspanningstolerantie. Dit aan de hand van verkregen testgegevens uit ons onderzoek en/of gegevens vanuit het ziekenhuis.
 • Spierkrachttraining: bij afname van kracht en coördinatie.
 • Hoest- en huftechnieken: manier voor verbetering van afvoer van slijm uit de longen, indien hier stoornissen in zijn.
 • Aanleren ademhalingstechnieken: ook tijdens inspanning.
 • Begeleiden en motiveren: in uw ziekteproces.
 • Ontspanningsoefeningen: ter vermindering van ervaren benauwdheid,
 • Adviezen: voor het omgaan met plotselinge benauwdheid.
 • Bewustwording en inzicht: over het ziektebeeld.

Voor wie is de training

Longpatiënten die problemen ervaren in hun dagelijks leven kunnen terecht bij de fysiotherapeut. Afhankelijk van de ernst van de problemen wordt een individueel behandelplan opgesteld. Dit plan kan variëren van adviezen tot een trainingsprogramma. Verwijzing gaat doorgaans via huisarts, longverpleegkundige of longarts.

Duur van de training

De duur van de training hangt af van de ernst van uw aandoening. Globaal houdt het programma de volgende richtlijnen aan. De eerste 3 maanden opbouw: 2 keer per week 1 uur. Hierna indien nodig 3 maanden onderhoud: 1 keer per week 1 uur. Het programma kan volledig op maat gemaakt worden.

Wat zijn de kosten

Vergoeding van de longrevalidatie is afhankelijk van de ernst van uw longaandoening en uw zorgverzekering. Bij een lichte vorm van COPD (GOLD 1) kan deze training geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Dit kan uit de aanvullende verzekering, indien u deze heeft afgesloten. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar.

Indien u een ernstige vorm heeft (gerelateerd aan uitslagen van uw longfunctietest, vanaf GOLD 2), dan vergoedt de aanvullende verzekering de eerste 20 behandelingen. Deze behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed, afhankelijk van uw aanvullende pakket. Het vervolg vanaf de 21e behandeling komt uit de basisverzekering.

Er is altijd een verwijzing van de longarts of huisarts nodig. Bij onvoldoende dekking door uw zorgverzekeraar ontvangt u een kostendeclaratie. U bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor de vergoeding van uw behandeling. Het eigen risico is uiteraard ook hier van toepassing.

COPD in ons centrum

De COPD revalidatie vindt in een van onze praktijken in Maarssen of Vleuten plaats. Benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of schrijf je in!