030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Psychosomatische therapie

Psychosomatische therapie

Bent u uit balans, overbelast, vermoeid, gespannen of ervaart u pijn? De psychosomatisch therapeut helpt u weer in balans te komen. Uw lichaam en geest is immers een onafscheidelijk duo.

De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijke lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch oefentherapeut een groot verschil maken.

Psychosomatisch oefentherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.

Wat doet de psychosomatisch therapeut?

De psychosomatisch therapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

 • Chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
 • Onverklaarbare klachten
 • Depressie en/of angststoornissen
 • Burn-out

De psychosomatische therapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld. 

U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u een gezonde levensstijl te ontwikkelen en toe te passen. 

Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: veranderen van de factoren die de klacht in stand houden, toepassen van ontspanningsvaardigheden, verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en -patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken.

In principe trekt uw lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert erop. Maar staat u voortdurend onder druk, dan kan het gebeuren dat u de signalen van uw lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan uw nek, rug, bekken, maag/darm en buik. 

Maar ook klachten als:

 • Druk op de borst of hartkloppingen
 • Extreme vermoeidheid
 • Benauwdheid of moeite met ademhalen
 • Lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
 • Slecht of juist heel veel slapen
 • Angstig en onzeker zijn
 • Somber zijn en veel piekeren

Hoe komt u weer in balans?

Stel, u heeft bijvoorbeeld klachten aan uw schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook heeft u bijkomende klachten als vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid.

Uit onderzoek van uw arts en oefentherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijke klacht betreft, maar meer een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Uw psychosomatische oefentherapeut kan u helpen de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen.

Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaat u bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt, maar meer dan ‘gewone’ oefentherapeuten kijken psychosomatisch oefentherapeuten naar de hele persoon en zijn/haar leefomgeving. Kortom, de psychosomatisch oefentherapeut helpt u weer ‘in balans’ te komen!

Wilt u meer informatie over psychosomatische therapie? Of direct een afspraak maken? Neemt u dan direct contact op.