030-6773154 (Vleuten) info@fysiovleuten.nl    0346-562775 (Maarssen) info@fysiomaarssen.nl

Oedeemfysiotherapie

In ons Centrum zijn als oedeemfysiotherapeuten werkzaam Wilca Dijkstra en Saskia Theuns, beiden leden van NVFL.

Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich als een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel, toename van omvang van het lichaamsdeel, beperking van de beweging, vermoeidheid, beperking in het dagelijkse leven en eventueel een zwaar gevoel in arm, been.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoend functionerend of een defect lymfsysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er klieren zijn weggenomen of door bestraling bij kanker. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd.
Ook kan het defect aangeboren zijn, dan spreken we van primair lymfoedeem.

Het lymfesysteem
Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een functie in de afweer.
Het systeem bestaat uit lymfbanen die het vocht transporteren en lymfknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is komt het in het halsgebied in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en de hals zitten veel lymfklieren.

Behandelingsmogelijkheden 
Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan door middel van een combinatie van behandelingen de afvoer van het lymfvocht stimuleren.
Compressietherapie: Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
Ook zijn wij getraind in specialistisch zwachtelen, zoals bij voorbeeld bij midline oedeem, oedeem in een borst, genitaal oedeem of aangezichtsoedeem.
Er is voor patienten in onze praktijk de mogelijkheid om therapeutisch elastische kousen te laten aanmeten door Saskia Brusse of Wilca Dijkstra.
Manuele lymfdrainage: Dit is een massagetechniek gericht op de stimulering van de afvoer van het lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. lymfknopen.
Oefentherapie: In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking en krachtsverlies in het operatiegebied.
Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfvocht.
Voorlichting: U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleidt in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfvocht bevorderen.

Wanneer is lymfdrainage toe te passen?
Lymfdrainage is zinvol gebleken bij behandeling van:
– primair lymfoedeem ( aangeboren misvorming van het lymfstelsel)
– secundair lymfoedeem, bv ten gevolge operatieve behandeling van borstkanker of na operaties in het buik- en hoofd-halsgebied t.g.v. kanker. Denk aan oedeem in het gezicht of nek, in de buik of rug of bij de genitaliën.
– chronisch veneus oedeem
– post traumatisch en post operatief
Meer informatie kunt u vinden op: www.nvfl.nl en www.lymfoedeem.nl